礦泉壺資訊版

礦泉壺資訊版
peps

Re: 礦泉壺資訊版

文章 peps »

我果個Waterman因一時唔記得放喺火爈邊,個膠樽身變左形,唔敢用。
果日攞左個新嘅樽身就再用返,但見到你有關Waterman的文章才知道濾芯要長期浸水。
我只係將濾芯用水喉水洗一洗,濾一次,這次的水唔要,之後就照濾照飲。

其實我個濾芯係咪正常?
peps,除非您拆爛左個濾芯,若不,濾芯浸番水就可以如常用。 :wink:
我可以怎樣檢查?
若然您仍擔心,可買一盒$20的水質試劑,測試過濾了的水是否沒有氯氣和偏鹼性。
怎樣確保濾左的水是安全及有Waterman的功效?
可用試劑測試過濾了的水是否安全,即知。Waterman的功效嘛,優質鹼性礦泉水有助中和體液幫忙把穢物推出來,這個您已親身體驗過。
說到底,我覺得出外旅行時飲用Waterman過濾水那份安全安心的感覺就是Waterman的最大功效,多多錢都買唔到。 8)

我6月29號飲了約一樽,30號好多便便,跟據你的文章及其他人的情況,應是正常反應,但我都想對以上問題多了解。
您對事物的求知求真態度非常好,給您一個讚。

psyp

文章 psyp »

父親節共購時買了waterman, 人懶無藥醫, 用過幾次就擺埋左.
昨晚傷風, 見到慧儀, 佢教我用香薰之餘, 竟然提我用waterman. 仲話可以快點排毒... 我心想: 仙丹咩? 不過既然買左, 就用啦.
飲左1.5日, 成藥照食.
今天都收左點鼻水(當然我現階段係唔會歸功於waterman的),不過好神奇係個人清醒左,就算食西藥同睡眠不足都唔會痴痴呆呆。
個waterman引到好多同事問我係乜,我話仲體驗緊(係事實),不過第1個感覺是:以前飲公司水機出的水時, 當唔飲水的時候(無理由不停不停地呷水...),喉嚨頂會覺得乾,今日無。
繼續試... :idea: :idea:

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

圖檔

我的讀者..

今早有位好心的 Waterman 老主顧遞來相片,原來市面連鎖店有 Waterman 出售,每個售價 $948,比起慧儀讀者的共購價每個 $480 足足貴了近100%。
我即時向代理商查詢,得悉現時我仍可以用舊價錢取貨,惟我擔心花無百日紅,稍後代理商可能不會這樣賣。

用了Waterman 廿多年,我覺得非常好用。不論去市集推廣又或是出外旅遊,我總會帶著礦泉杯傍身,不消片刻就把自來水過濾成讓我安心飲用、微鹼性、富含微量元素的優質礦泉水;大約一年至一年半才需要更換濾芯,經濟實惠。

暑假快到,又是一家外遊的好日子。
旅行時帶著 Waterman(跟身礦泉),確保一家人飲用好水,省回旅途上因擔心水質欠佳而去掏腰包自費購買蒸餾水的錢錢。

Waterman 慧儀讀者共購價,每個 $480;順豐送貨,費用到付,可選送到工商地址又或順豐櫃

這個礦泉壼資訊版含詳盡的 Waterman 資料和用家的分享。
若您看完資料,覺得值得買個 Waterman 來傍身就快快填好以下資料,電郵到 ogod@amyc.info 或 WhatsApp 90134441給我:

中文姓名:
聯絡電話:
訂購數量:Waterman $480 x ___ 個

張慧儀..

tere

文章 tere »

圖檔

原本我係有一個細版礦泉樽(Waterman)。
今次我再買一個4公升礦泉壺。

第一次飲Waterman d水時,發覺d水味道係有唔同,但講唔出係點樣。
慢慢用下用發覺自己飲多左好多礦泉水。如果用細樽就成日要濾水。
因為第一次後我已經搵一個大膠樽濾左成樽1500ml,等我屋企人去試下。但放入膠樽,佢地係唔會用或試。
同埋我發覺好麻煩,要濾一樽要做好多次,同埋個 大藍色濾水個個位如果落得多水個個位置會漏水,成日要就住同埋要睇實。
同埋飲一次要做好多次過濾。諗諗下我家都有3人用,咪換個4公升。

依家呢個4公升好方便,水又唔漏,個個都話方便 (因為出水口同公司用緊個d 蒸餾水一樣撳掣超方便同埋唔使煲水。因舊時懶惰早上起來唔飲水的,現在起身都改變自己唔飲水的大問題。)
現在覺得水係好滑唔同平時飲的水。同埋方便左好多,水又飲多d。

tere,見您懂得善用好水改善自己和家人的健康,替您高興。 :)

Hayley

文章 Hayley »

開始係屋企飲Waterman過濾水後,覺得公司d蒸餾水好難飲😅

唔少人買 Waterman 就係用嚟「過濾」蒸餾水,還原水應該有嘅味道同質素。

Hayley

文章 Hayley »

我想問Waterman唔用時要浸住水係點?拆條心出嚟另外搵個兜浸住佢?

Hayley,把Waterman當凍水壺使用就可。
它不單單是濾水器,壺內的濾芯有過濾水浸著常保持濕潤,可隨時飲用。
Waterman是壺與濾芯二合一,不用「拆條心出嚟另外搵個兜浸住佢」。

出外旅遊時,把Waterman的水倒掉,包好放進行李箱去。
到埗後,注入清水過濾,旅遊期間就有又安全又可口的鹼性礦泉水飲用啦。

peps

文章 peps »

我買了 waterman 其實有幾年時間, 買的原因當然是希望自己及家人可以飲優質的水。但事實上我不是太常用 waterman, 用一陣又停一陣。最主要的原因是 waterman 每次的濾水量少, 要用很多時間才可濾夠一家飲, 還有就是我及家人愛喝茶及咖啡, 要濾完夠一煲再去煲水。我實在沒有心機及時間這樣做, 因此, 我的 waterman 其實不多用。

最近慧儀再攪共購 waterman, 再睇多啲資料, 飲優質水的想法又出來, 在家找來找去, 終可找到合適位置放個4公升壺,所以決定買個4公升回家。用了兩天, 水的味很好, 就是礦泉水的味道, 現在不用煲有室溫水, 就算要飲熱飲, 在4公升壺放水出來煲都很方便及省時。

那麽我的 waterman 是否冇用?當然不是啦!
我會放在公司自己用, 一個人用 waterman 的大小是可以的, 而且, 我還可以帶出差。

peps,Waterman平日放公司,出差帶在身,物盡其用。 :D

Wendy Mak

Waterman

文章 Wendy Mak »

謝謝,成功安裝。水很好味。

張慧儀
聯繫:

Re: Waterman 及 Waterman濾芯

文章 張慧儀 »

我的讀者..

前兩日上礦泉壺代理公司訂Waterman濾芯,才知道代理公司已轉了老闆和管理層;他們說:
一、公司將改名和改架構;
二、不會再入Waterman、Waterman濾芯和4公升濾芯;
三、產品價格將會調整。

Waterman慧儀用了近廿年,即過濾即有安全清潔可飲用的礦泉水,又環保又好用。

由於代理說存貨有限,我當天 WhatsApp 通知礦泉壺用家,請大家趁現在仍有貨盡快找我下單。

1. Waterman: $480/個;
2. Waterman濾芯: $180/支;
3. 4公升礦泉壺濾芯: $1958/套。

訂單以收到您的WhatsApp時間作準,先訂先得。

張慧儀..

- - - - - - - - - - - -

[17/02 15:19] 朱小姐: 10個啦。你有無其他濾水機介紹?
[17/02 15:30] 慧儀: 我家中用的是Waterman代理公司的礦泉壺,用了廿年。Waterman放工作室和帶去旅行也用了近廿年。
[17/02 15:31] 朱小姐: 應該跟你的一樣。
[17/02 15:35] 慧儀: 我仍是覺得直接倒水進壺去過濾的最合理,始終通過水管直接過濾的水,無論說得如何天花亂墜, 水管內的雜質或壓力是我們無可預計的;反而倒進Waterman或家用礦泉壺過濾出來的礦泉水,安全、清潔、可靠。
[17/02 15:36] 朱小姐: 👍🏻 agreed

[17/02 16:11] 尹小姐: Amy 謝謝你的通知,請問濾芯有沒有到期日?因我是旅行才用的。
[17/02 16:12] 慧儀: 包裝沒拆, 沒有用水浸過的可放多年。
[17/02 16:13] 尹小姐: 那請你幫我買一個好嗎?
[17/02 16:14] 慧儀: 好。

[17/02 16:11] 石小姐:謝謝通知,麻煩代訂 2支濾芯吧!🙏🏻
[17/02 17:21] 石小姐: How long do you expect a Waterman can last?
[17/02 17:27] 慧儀: 我最新嗰個 Waterman 用咗成10年。不過我都留起一個新嘅畀自己以防萬一,冇限期嘛。😜
[17/02 17:29] 石小姐: 我之前已經換咗2個。因為 咀口係膠,氧化兼變質, 又黃兼發霉有黑点,点可能用10年呀!
[17/02 17:33] 慧儀: 咀口個膠我有時會用廚房漂潔液浸下佢。最重要嘅係: 我比較粗魯,過濾完水,會擰開個頭直接倒水入杯,唔經個咀...😂

[17/02 16:16] 陳小姐: two please. 可放多久?
[17/02 16:25] 慧儀: 包裝沒拆,可存放多年。
[17/02 16:26] 陳小姐: okay.

[17/02 16:22] 瞿小姐: 買2支。
[17/02 16:41] 慧儀: 好。

[17/02 19:26] 黃小姐: 我要5支,唔該,我冇存貨啦。
[17/02 19:28] 慧儀: 好。

[17/02 20:41] 謝小姐: Hello Amy, 謝謝你的通知。
謝謝你的推介,waterman的確很好用;但早前我遇到一個問題,發現水壺內有很多細小的沙石微粒積累了,很難清洗。請問你有遇過這問題嗎?
[17/02 20:43] 慧儀: 影相我看看。
[17/02 20:47] 謝小姐: 已經被我掉了,因為我嘗試用刷將沙石微粒清除,幾次之後,水壺已經變得很花;剛巧在網上有人放出一個全新的水壺,所以幾個月前,我就換了一個新的。之前那個也用了好幾年。
[17/02 21:28] 慧儀: 有新的用就好。不要將壺放在陽光照射的地方。
[17/02 21:29] 謝小姐: 謝謝提醒🙏 我也想多訂一支濾芯🙏
[17/02 22:09] 慧儀: 好。

[17/02 21:33] 鄭小姐: 謝謝妳的通知。我要兩個Waterman濾心。另外,Mineral Pot 400 濾心我想買二個。
[17/02 22:03] 慧儀: 好的。

[17/02 23:32] 區小姐: 要2個芯。
[17/02 23:35] 慧儀: 好。

[18/02 08:31] 周小姐: 可以要兩支濾芯嗎?
[18/02 08:33] 慧儀: 可以。

[18/02 23:32] 李小姐: 慧儀,我要3套 4公升濾芯🙏🏻🙏🏻
[18/02 23:36] 慧儀: 好。
[22/02 21:12] 李小姐: 慧儀,麻煩幫我買多套吖!總共4套🙏🏻 唔該晒🙏🏻🙏🏻
[22/02 21:27] 慧儀: OK。

[19/02 08:57] 左小姐: 儀.請帮我買4公升芯一套。我入錢比妳,謝。
[19/02 09:00] 慧儀: 好呀。

[19/02 09:39] 施小姐: 我要一set。
[19/02 09:50] 慧儀: 好。

張慧儀
聯繫:

Re: Waterman 及 Waterman濾芯

文章 張慧儀 »

圖檔

我的讀者..

今日到礦泉壺代理公司幫訂了4公升礦泉壺濾芯的用家取貨,總重十多公斤。 :shock:
幸好帶了旅行喼索帶,把濾芯固定在喼上推到附近的順豐店寄貨去。 :D

代理商告知,Waterman的濾芯已給慧儀讀者清倉,Waterman則仍有少量存貨;慧儀讀者價照舊,每個售價 $480。

以每天過濾兩公升自來水(8杯水)計算,Waterman濾芯可用一年有多,即每天一蚊雞多少少就可以享用優質礦泉水。

如果您想訂購 Waterman,請盡快 WhatsApp 90134441 下單;訂單以收到您的WhatsApp時間作準,先訂先得。

張慧儀..

圖檔
礦泉壺資訊版

回覆文章