102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
elam

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 elam »

請問除了蜜蜂還有什麼成份?開封後可存放多久?有沒有防腐、添加劑

豆蜜的成份為有機蜜糖及有機綠豆。
開封後,若放在陰涼處,每次用乾淨茶匙取豆蜜,保持瓶內不沾水,可存放兩年以上。
沒有防腐或添加劑。

jpoon

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 jpoon »

上次已購三瓶,每天早晚用来敷臉後清洗,肤質好很多,謝謝你的産品 ;)

jpoon,客氣。

afung

文章 afung »

人人都說豆蜜好,但我敷上面,會產生敏感,起左小粒粒,於是第二日,我敷在手肘處同樣起了三小粒粒,但阿仔無此情況,這樽嘢反而成為阿仔的恩物 :D

afung,由洗面1分鐘開始,等您身體同豆蜜做到friend之後,才敷長時間。
無理由淨係畀個仔靚晒咖嘛。 :wink:

tobe

文章 tobe »

8月底時遇上AMY推介豆蜜, 用左幾天後已經發現下巴位置既斑淡左 :D , 覺得真係好work! 馬上去格仔舖再買左樽大既!亦都推介左俾有濕疹既朋友, 希望佢都可以改善到皮膚啦:)

tobe,好高興豆蜜幫到您,更感謝您推介豆蜜給朋友。 :D

老晴

豆蜜與倒甲

文章 老晴 »

話說... 我十幾歲人已經係一個長期病患者。唔好誤會!我其實係一個倒甲嘅長期病患者。雖然唔係一個好嚴重嘅問題,但俾「佢」咁困擾咗十幾年,咪話唔辛苦。其實呢樣嘢真係好靠彩數,好彩就可以即時整倒出嚟,唔好彩就慘,整唔倒不但止,仲一路咭住,搞到腫晒同發炎,有時仲會流膿。

就喺一個風和日麗嘅朝早,我一起身,第一樣唔係去廁所,而係即刻摷晒啲架生出嚟,幫我隻痛腳指公做「緊急手術」,點知搞咗成個鐘都整唔倒,唯有暫停治療,等「救兵」夜晚幫我整。你一定會問邊個係救兵!登登登登...... 佢就係我嘅工人姐姐,佢整呢啲真係一流,我有時整唔倒都會搵佢幫手。

點知「天意弄人」,連佢都整唔倒,佢話可能插得太深或者腫得滯,整唔到。呢個時候,我已經無晒信心,跟著又諗起我有個friend之前又好似因為咁,而真係入咗醫院做手術切開佢。我老豆仲要雪上加霜,話要掹咗成塊腳甲落嚟,仲話我再唔理佢,就會因為發炎而要切咗隻腳指或者隻腳落嚟,我嚇到三魂唔見咗七魄,日又諗,夜又諗,終於我阿媽就建議我去搵「高人」。我相信你又會問「Who is高人?!」「高人」就係之前Amy介紹我去一個專門修甲嘅人,佢都幾勁架!佢同「救兵」都可以話係我啲腳指嘅「救命恩人」。

點知......高人真係高人,「高」到人影都唔見埋。你問我咁點?即係話我同我啲腳指無晒希望,兩個字 - 等死。有一刻,我有諗過好唔好睇西醫,因為情況實在太緊急,一來痛,二來就快開學。

而呢個時候,我已經痛到連踩住地板都痛,我出街都要著拖鞋。有一日,我就著住拖鞋咁去嫲嫲屋企,其實著拖鞋都咪話唔危險,俾人踩一腳,真係痛過俾十枝針同時插落自己大脾到。咁啱得咁橋,Amy打番嚟同佢親愛嘅母親大人傾計,跟萫就同我傾,佢問我有咩搞作,但我成個腦都係得我隻腳指,我唯有一字不漏講晒俾佢聽。

點知,佢語出驚人,佢好淡定咁話佢有計,而處於苦海嘅我梗係即刻豎起隻耳仔聽啦!傻嘅咩,得唔得都聽咗先嘛,唔好蝕底。而呢次對話可以話係Amy對我做過其中一件最偉大嘅事,令處於苦海嘅我,即刻上天堂。

佢話叫我番屋企沖完涼之後,擦一pat豆蜜喺隻腳指度,跟著搵啲嘢包住佢,敷住佢。我初頭都唔係好信,好似好兒戲,不過對走投無路嘅我,只好試一試,我即刻偷咗爺爺啲紗布,諗住番屋企做下呢個實驗。

點知,我做好啲程序,先發現Amy講漏咗個Main point俾我聽,佢竟然無話俾我聽要敷幾耐,我只好敷一集 ‘running man’,敷咗差唔多兩個鐘,原本諗住訓咖啦,但係突然諗起我隻腳指,所以就即刻洗番晒佢,跟著訓教。老實講,我有啲擔心啲豆蜜會攝晒落啲腳指同腳甲之間嘅罅到,跟住夜晚會俾蟻咬。

點知,神奇嘅事發生喇!我洗完之後,發現無咁腫同痛。訓完一覺之後,我覺得已經無咁痛,但係硬係有啲嘢頂住。於是,我再拎番起我啲架生,點知一「了」之下,啲膿好似火山爆發咁流晒出嚟,跟著我隻腳指就係咁重生了。

大概一個禮拜之後,我之前倒甲嗰隻腳指有一塊硬皮出現咗,我好想掹走佢,但係一掹,痛到飛起,而見證過「豆蜜」嘅神奇力量之後,我又心郁郁想試下,但係今次我學精咗喇,Amy原本同我講話可以敷成晚,但係對反訓嘅我嚟講,確係有啲難度,我只好敷兩集 ‘running man’。果然,豆蜜又成功咗,我第二日好輕易就掹到出嚟,舒服晒!

老晴
6-9-2014

yingying

文章 yingying »

豆蜜是甚麼?從沒聽過的多功能的天然護膚用品,還要沒有過期期限,能夠吃下,聽下還被吸引。
我在西九龍七樓的格仔店仔細地想,最後決定試一試,買下15g的豆蜜。

回家都沒有人看好也沒聽過……還是堅持試一試。
過了幾天後,跟老師吃早餐,竟然他說我的皮膚白了、光滑了。

我一直有跟賣家聯絡,她一直都很好人,回答很多問題,畢竟第一次用護膚產品嘛!

因為豆蜜我早晚都開始習慣潔面及刷牙。
13-14歲中學生問題最多一定是可怕的青春痘,豆蜜可以令它復原真神奇呀!

張慧儀呢個人點?
一個皮膚很好,連13歲的我皮膚都比不上她的人!真是太強了,耐性都很好。

寫感受日期:20-8-2014

miffy

文章 miffy »

13-14歲中學生最常見皮膚問題皮膚差、青春痘多……

今日見到張慧儀,覺得很善良,想不到有學手語可以對聾人溝通,她的皮膚太好,不像老年人,真像青年少的皮膚第一次見的。

點解會買豆蜜?
自己的皮膚差,有很多暗瘡印和青春痘,想買下試點樣。

西九格仔點吸引我地試豆蜜?
豆蜜可以免費試下擦皮膚。真變白咗!
店員介紹豆蜜很好,可以買15g豆蜜回家試下。

覺得咁樣推廣豆蜜好嗎?
當然好,可以給青少年、成年人試下豆蜜感到好!

寫感受日期:17-8-2014

ruby

文章 ruby »

用左1年多,天天早晚用。最鐘意用來洗面,有時會加薰衣草。面部皮膚感覺好清潔,洗完面之後仲好潤,面色好左又滑左。好開心有這個天然的豆蜜代替洗面膏!

zoes

文章 zoes »

2015年1月1日
我而家嗰個豆蜜沖左第4日,而家隻腳白咗,滑咗添呀,之前嗰舊番梘唔算太好嘞,番梘好dry。

vicol

文章 vicol »

用上豆蜜差不多接近2個月的時間了,本人是屬於敏感性加濕疹皮膚,面部經常容易發紅,最初無意間認識豆蜜,見全是天然有機成份,就膽粗粗嘗試了。

由於本人是極敏感肌膚關係,稍不合用都會立刻展現出來的,但用上豆蜜後並沒有出現任何不適情況,而且面色明顯比以前好多了☺️,因此令我對豆蜜就越來越有興趣想了解多一點。

後來見有用家分享豆蜜的用後感,更意外發現原來豆蜜可以用來洗頭髮的,(本人從10多歲就已經有白髮及近來脫髮情況也比從前嚴重,可能是經常染髮的原故吧),因此便立刻問主人使用方法,由當初半信半疑(心想:蜜糖是甜的嘛!又不起泡,如何洗得來?)但....一試無況嘛,我亦開始嘗試了,一試....就愛上了 :) 。遠離化學品的感覺實在太好,現在脫髮情況有改善,白髮也感覺到比從前生長速度慢了,真的想分享給更多人能認識到豆蜜呢!當然自己亦很高興認識到豆蜜及主人。 :D

回覆文章