102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
rayling

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 rayling »

我昨日做面膜之後無搽護膚品覺得乾, 係咪我用既份量唔夠呢?

rayling,豆蜜面膜一般一茶匙份量就足夠。
一如我上面所說,每人皮膚情況不同。若您覺得皮膚乾,就要搽點護膚品囉。

Dan

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 Dan »

我買的時候想給患濕疹的女兒用,剛巧自己腳面也有一小塊濕疹,於是先試試看,但不大有效。是我用得不適當嗎?但我用豆蜜洗臉,卻也覺得還可以。

Dan,最好在家不用外出時才處理濕疹,那麼人可以放鬆一點。先用水弄濕濕疹的部位,然後鋪上一層薄薄的豆蜜,用紙巾或抹手紙覆蓋來定位,待30分鐘,洗掉,抹乾。濕疹部位的紅腫多會平復,沒那麼又濕又痕。若乖乖的持續使用,會慢慢好轉。

您也可瀏覽豆蜜資訊版,看看其他豆蜜用家分享怎樣用豆蜜舒緩他們的濕疹。

sasa

文章 sasa »

我想問用豆蜜洗頭的方法和份量,謝謝!

sasa,短頭髮,一茶匙;長頭髮,二至三茶匙。
洗濕頭髮,將豆蜜搽在手指頭,然後按摩和擦頭皮,待2-3分鐘後,洗頭就可。

一些豆蜜用家的護髮分享:
豆蜜護髮
豆蜜髮膜
豆蜜助毛髮生長

Crystal

文章 Crystal »

最近暗倉很嚴重,豆蜜都幫唔到我。我化了妝,但都睇到面生大暗倉,頭生左好多細倉。好耐無試過咁,搞佢地唔掂。

幾時開始?
呢兩個星期炸,好大粒,落妝後好誇張。 :(

飲食?要講真話。
飲食正常,同平時一樣,只係近復活節食左朱古力。平時我唔食朱古力,因為屋企太多,所以最近有食。

飲水每天量?
5-6杯水,晚上有湯,早上一杯甘荀汁,咖啡一杯。

試:
每日晚上回家後,即時落妆,洗乾淨。
濕面,一茶匙豆蜜,額頭至頸,敷10分鐘,洗掉,不開冷氣,不塗任何護膚品,上床。
約時間來上一課個人班,學面部及頸項淋巴引流,$600一小時學曉,包網上跟進。

好的,我會了,今次見鬼後怕黑。

不用上班日子最後不化妝,免刺激皮膚令暗瘡惡化。
我返屋企影我落妝比你睇,一定嚇親你。 :cry:
其實豆蜜每日應用幾多次?

早晚洗面,代替洗面奶。
我只晚上用,朝早夠趕。我今晚會不用護膚品,明天早上再用豆蜜洗面。

好。貼帖到樓下讓我跟進。

Crystal

文章 Crystal »

16/4/2014 whatsapp答問

可憐的我,仲係好大粒。我用豆蜜加膠布封住佢一晚,希望明天消腫。
大粒熟瘡,乾敷。
用一粒豆蜜,塗在瘡上壓扁,等豆蜜乾透後,輕輕搣走。
有可能連瘡根拨起,洗淨,印乾。

我明天再try try。 :) 你應該揾我做例子比人睇下。
好啦。您要影多幾張case 相來佐證咖。
明天再影,每日跟進。

趁有機蜜糖共購買樽,每日一杯,请腸胃同滋潤養顏,外敷內服,效果更好。
我仲有兩樽係屋企呀。
咁記得飲啦,唔好嘥嘢。
飲完就試下整豆蜜呢隻巴西蜜糖啦。

Thanks amy.

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

讀者林小姐問:

想問下豆蜜點用呢?
基本用法如下:
洗面:洗濕臉部至頸項,把一粒綠豆份量的豆蜜鋪在臉和頸,兩分鐘後洗去。
面膜眼膜唇膜頸膜:濕臉和頸,一茶匙豆蜜,13-30分鐘後洗去。

想問30克用到幾多次?
洗面16-30次。

係唔係面膜嚟架?
代替洗面奶,面膜一星期用一茶匙就可以。

咁幾錢呢?
30g/$70

有冇大裝?
120g/$180,180g/$270,300g/$450

想知會係邊區有豆蜜課程?
九龍灣工作室,個人班收費:$600/一小時,舊生九折。

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

09/06/2014 豆蜜用家劉小姐whatsapp分享:

用左豆蜜頭髮真係濃密左

funfun

文章 funfun »

用了白豆份量,不知是否臉弄得太濕(小小滴水)感覺搽唔混塊臉,覺得有D位置未必洗乾淨,有無需要加多D份量呢?
funfun,不用加份量,但要用心感受。
讀物:照鏡

divine

文章 divine »

I have been using mung honey for three weeks. It is a good product.

I got some little white bumps under my eyes and thought maybe mung honey can help. I am busy, so I just use mung honey specificially under my eyes twice a week for 15 minutes each time. After two weeks, I see the colour under my eyes become lighter and some white bumps disappear.

I will introduce mung honey to my friends.

divine, good to hear you use Mung Honey with great results. Keep pampering yourself with Mung Honey and let Mung Honey help you kick the debris out. :wink:

wonglau

文章 wonglau »

6月8號嗰日同個女去馬寶寶market,諗住行下睇下有冇乜嘢買,買啲有機嘢。
哈,經過一個檔口見到個檔主好有笑容,介紹我試唔試下呢種產品叫豆蜜。
咁我試過又幾好喎,佢又解釋得好清楚喎,盡管試下啦。

買左返番屋企用,就感覺洗完面好清爽。咁我先生用完都覺得好好,因為佢本身個面部都油份多啲,但佢洗咗都好清爽,感覺都白咗一浸,我地兩個都感覺白咗一浸。我都有用過嚟試下捽過個身,覺得好舒服,所以我都會推介豆蜜畀啲朋友,覺得豆蜜非常之好。
我感覺自己好好彩用到呢個產品。

wonglau,多謝您推介豆蜜,讓豆蜜幫到更多人舒緩皮膚不適。 :D

回覆文章