蜜糖資訊版

蜜糖資訊版
peps

Re: 蜜糖資訊版

文章 peps »

我仔話D蜜糖好好味,有D似蘋果汁喎!
可能D蜜蜂有採蘋果花,係咪呢?

最緊要佢鍾意食,咁至攞到最好嘅效益。 :wink:
蜂場話蜜蜂採嗰三種主要嘅巴西花唔包括蘋果花,等我問清楚再話您知。

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

22/05/2014 香港A先生whatsapp話:
蜜糖我ok
喺邊度有得pump
暑假帶仔來pump兩野

唔駛等到暑假,星期六日啱時間就帶仔仔嚟pump啦。不過…
您要小心,啲小朋友好鍾意揼蜜糖,每揼一下您個荷包就少十幾蚊。 :lol:

近期星期六日推廣地點:
01/06/14(日),11:00-17:00,西貢惠民路33號,西貢大學堂
07/06/14(六),09:30-15:00,清水灣香港科技大學LG3有蓋停車場
14/06/14(六),09:30-15:00,清水灣香港科技大學LG3有蓋停車場
06/07/14(日),11:00-17:00,西貢惠民路33號,西貢大學堂

阿左
聯繫:

文章 阿左 »

Amy濃情厚意,送我一杯巴西有機蜜糖。回家後,我即刻試蜜糖。

用茶匙取少少出嚟聞一聞,微微既花香,但係講唔出係乜嘢花,再用舌頭lam一lam,就覺得軟軟滑滑,不過就唔係好甜。
用一茶匙沖一杯水就覺得味道淡咗啲,咁我再加一茶匙落去,就覺得較為適合我口味。咁清香既蜜糖水最適合夏日呢個天氣。
阿左,一茶匙蜜糖係沖半杯水唔係一杯呀。 :)

講完呢個,等我講下一啲花邊新聞:
5月26日蘋果日報就登咗一段消息,話有港人喺尼泊爾當地買咗一樽蜂蜜回港,用兩茶匙沖水飲用,無耐就出現頭暈、腹痛、嘔心同埋短暫失去知覺,經臨床就懷疑係因梫木毒素引致。食物安全中心就建議大家應向可靠貨源或者蜂場去購買蜂蜜。咁我地呢啲有機蜂蜜就可以放心飲用啦。

ctang

文章 ctang »

我早上起床後第一件事就係飲大半杯蜜糖水,覺得特別滋潤。 因是空肚,飲蜜糖水後,腸也早D開工。
這蜜糖味道清甜,好喜歡 :D

ahong

文章 ahong »

蜜糖可以改善失眠?

ahong,每人唔同,要試。

張慧儀
聯繫:

500克裝三花蜜抗疫大減價

文章 張慧儀 »

正常價:三花蜜$500 + 瓶$10 = $510,
抗疫價:三花蜜$375 + 瓶$10 = $385,
順豐速遞費:$34,您付一半我付一半,
總共:$402,
齊頭收:$400,
送到您指定的順豐櫃。

祇賣一桶(25公斤/50瓶),先到先得。

圖檔
我要買三花蜜

kin

文章 kin »

回憶在2015年首次在樂富街市內見有一售賣蜜糖的檔,隨口問可否試「一滴」三花蜜。

檔主(Amy)即給我一小匙試味,但覺味道好清甜不似外面的濃甜,蜂蜜清瑩透徹。於是我又請檔主用清水放在蜜糖上一晃,蜜糖隨即呈現出蜂窩圖案。我確定這是真蜂蜜,於是買了一瓶回家。當然買之前已經咨詢了檔主,蜂蜜來源地及如何養出純淨無污染蜂蜜的環境了。

我每天在早餐時沖檸蜜或茶飲用。祇覺飲後喉嚨滋潤,特別在初起喉癢、口乾和食煎炸油膩食物後,這幾年蜂蜜飲已是我日常家居飲品了。

平時我煮餸菜時,有些要加糖的我也放入蜂蜜代替。
原因是蜂蜜的糖份少,不太甜,二是不會儲太多糖份在體內,三是煮餸時加入蜂蜜令口感清新和滋潤,跟白糖不同感覺。
例如:蜂蜜鷄翼,水果茶,泰式烏頭等。
希望大家也試吓巧妙運用。

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

圖檔

是日白露,雖然地面和葉子上都未見到有夜晚水氣凝結而形成的點點水珠,但是呼吸道和咽喉已感覺到「秋燥」的不適。

慧儀一班多年的有機三花蜜顧客,每到這時節便會早著先機,給我發訂單。

我有個四歲的老主顧,交帶他媽媽,他要吃 Amy 姨姨的有機三花「純蜜」,每日一茶匙,還說姨姨的純蜜有蘋果香味,他能辨別出來。

瞬眼間,這個蜜糖娃娃今年應該十歲,上圖就是今年他媽媽為他訂購的第一輪三花蜜:左面三瓶是結晶蜜,右面兩瓶是 1/3 結晶蜜加 2/3 液態蜜,非常講究。

圖檔
三花蜜優惠

peps

文章 peps »

慧儀提到:
我有個四歲的老主顧,交帶他媽媽,他要吃 Amy 姨姨的有機三花「純蜜」,每日一茶匙,還說姨姨的純蜜有蘋果香味 ...
小朋友愛甜, 三花蜜清甜味美, 仔仔愛吃又愛飲, 所以每年都要早啲買回家。
特別是入秋時, 有三花可以保養喉嚨及氣管, 仔仔食三花蜜就可以唔食糖啦。

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

圖檔

我的讀者..

咪走寳!!!

有機三花蜜潤肺養顏,有助提升您的抗疫力和舒緩呼吸道和咽喉因「秋燥」帶來的不適。

孖裝正常價:三花蜜$500 + 瓶$10 = $510/瓶,兩瓶 = $1,020,順豐運費一人一半
順豐速遞費:$46,您付一半我付一半,
總共:$1,066

孖裝大優惠:三花蜜$375 + 瓶$10= $385/瓶,兩瓶 = $770送便攜唧唧裝蜜糖一支 + 免運費
總共:$770
送到您指定的順豐櫃。

優惠貨量有限,先到先得。

圖檔
我要買三花蜜

回覆文章