160 赤萁茶 Rooibos Tea

愛惜自己 - 活出彩虹
Angie

Re: 160 赤萁茶 Rooibos Tea

文章 Angie »

請問用於染髮是否可調較顏色?例如黑色、深棕色etc.

赤萁中女

文章 赤萁中女 »

Angie:用赤萁茶染髮,色澤是中等的棕色,不能調較至其他顏色。

鈴木悠然

文章 鈴木悠然 »

Amy:

有日看到電視廣告,維記出了一款新產品叫做「Yo-jelly」中文名叫「乳酪啫喱」。我最愛試新出的食物,所以便走到超市買了兩種味回家試食。

試食嘅時候我突然靈機一觸…我何不以赤箕茶凍代替 Yo-jelly 面頭那層啫喱呢?於是我就坐言起行,買齊材料做咗幾杯自製乳酪茶凍畀自己同屋企人試。

圖檔 圖檔

圖檔 圖檔

圖檔

當日下午做好之後,我已經急不及待試食。嘩,真係好好味。當晚我再做畀我先生食嘅時候,佢竟然話唔夠喉喎,仲喺我嗰份度分咗一半畀佢,而且仲問我幾時再做喎…

我個仔一向唔食乳酪,而且好多生果,例如奇異果、火龍果…佢都唔鍾意食。那天晚上我問佢要唔要試下我做嘅乳酪茶凍?
但佢話:「我唔鍾意食乳酪嘅喎。」我就話:「你試下啦,真係好好食咖。」試過之後佢就對乳酪改觀咗嘞,佢話好好食喎。
其實每次喺做茶凍嘅過程裡面,我都會刻意加入唔少新鮮嘅生果。我個仔食嘅時候就不知不覺咁食多咗一啲佢平時唔多鍾意嘅有益生果嘞。
我諗呢個係一個幾好嘅方法。

幾天後,我又試做咗芒汁茶果凍…

圖檔 圖檔

圖檔 圖檔

試過之後,我覺得真係可以同X記、許XX比併呀。我個仔同先生最愛芒果,呢個做法真係食到佢哋唔停口,心思思成日問我幾時再做?
我甚至將我嘅製成品拍成照片,然後上載到 facebook 引我哋嘅朋友,哈哈…

茶凍真係有好多唔同嘅做法,例如:加檸檬做成檸檬茶果凍,加薑紅糖做成薑茶果凍,又是另一番風味,咁就唔駛下下淨係飲茶咁齋啦!我會繼續發掘其他嘅做法。

鈴木悠然

wongsee9

文章 wongsee9 »

AM730 寫:團體(綠色力量)推算,市民為去年慶中秋而丟棄的食物及餐具,對環境帶來約1,400 噸碳排放,需11萬棵樹用1年時間吸收。
綠色力量呼籲市民過一個環保中秋節,建議市民購買一些包裝簡約的月餅,以免剩餘過多食物,外出賞月時不要燒烤。
張小姐,今年我會用赤萁茶代替月餅做中秋節禮物。

與幾盒月餅相比,赤萁茶的包裝環保得多,而且物輕(重量)情義重(赤萁茶是健康飲品)。
若學習左小姐和鈴木小姐,為家人用心思做些小食,不失為一樣一家樂用的好東西。
網上的 organic rooibos tea 比較貴,而且不知質量如何,熱切等待您安排赤萁茶共購。

wongsee9,多謝支持,共購成事:D

JJ

文章 JJ »

wongsee9 寫:熱切等待您安排赤萁茶共購
X2 :D

JJ,赤萁茶共購出咗街喇! :lol:

鈴木悠然

文章 鈴木悠然 »

Amy: 鈐木悠然..

圖檔

自製冰皮月餅配赤萁茶。 8)  
您不斷研發和與大家分享的赤萁茶食譜,已令慧儀大開眼界,現在連冰皮月餅的賣相也造得如此誘人,真的要給您好多個like喇。 :wink:

鈴木悠然 張慧儀..

mysay

文章 mysay »

Amy: 芬..

我個仔飲咗幾次我幫你買嗰盒茶,佢話啱飲。佢習慣朝朝飲杯茶至返工,呢幾年發覺飲完個胃好唔舒服,但係佢改飲你嗰隻茶之後個胃就冇唔舒服。 
有關您個仔的情況,我會向赤萁中女請教,並請她在樓下回應一下:wink:

唔該幫我留三盒。 好。稍後阿左會聯絡您交收事宜。

芬 Amy..

hong

文章 hong »

Amy, waihong..
請問在包裝未開的情況下,可存放多久?  赤萁中女話:2013年2月。 :wink:
waihong Amy..

mysay

文章 mysay »

Amy,我飲完赤萁茶之後覺得對腳凍,會唔會因為赤萁茶寒呀?梁太
梁太,請看赤萁中女的回應

赤萁中女

文章 赤萁中女 »

芬 寫:我個仔飲咗幾次我幫你買嗰盒茶,佢話啱飲。佢習慣朝朝飲杯茶至返工,呢幾年發覺飲完個胃好唔舒服,但係佢改飲你嗰隻茶之後個胃就冇唔舒服。

一般茶葉,尤其不是完全發酵的茶葉,咖啡因和單寧酸都很高,長期飲用可能會引致胃壁變薄或胃潰瘍,令人覺得個胃唔舒服。
赤萁茶本身不含咖啡因,在天然的陽光底下完全發酵,單寧酸含量極少,不會刺激胃部;加上含九種對人體非常重要的礦物質,當中的鐵、鉀、鋅、鎂和鈉,有助平衡身體機能,增強身體的免疫力。

梁太 寫:我飲完赤萁茶之後覺得對腳凍,會唔會因為赤萁茶寒呀?

飲用赤萁茶會促進血液循環,一般不會令人手腳冰凍,可能與身心過勞又沒有足夠休息,或者是剛發感冒有關。
赤萁茶配搭不同草本,變化不同效果和口味,所以是一種非常有價值的健康產品。
在赤萁茶加小許薑或加少許肉桂,就可以調理身體。

美孚街坊 寫:我血壓同血糖都好高,赤萁茶係咪可以幫到我降血壓?

赤萁茶沒有直接降血壓和血糖的功效,但可以調節身體機能,從而平衡身體內分泌和代謝,換句話說,當赤萁茶幫你改善身體機能時,亦會一併改善血壓和血糖平衡。

下表列出赤萁茶所含的九種礦物質:

礦物質      對人體的功能        每200毫升
 鐵     血液中運輸氧氣的基本元素      0.07毫克
 鋅     正常生長發育必需、保持皮膚健康   0.04毫克
 鉀     新陳代謝所必需           7.12毫克
 銅     不同的新陳代謝過程所必需      0.07毫克
 鎂     健康神經系統及其它代過程所必需   1.57毫克
 錳     新陳代謝和骨骼生長發育必需     0.04毫克
 氟     健康牙齒和骨骼必需         0.22毫克
 鈣     堅固牙齒和骨骼           1.09毫克
 鈉     維持機體電解質及酸鹼平衡      6.16毫克  

回覆文章