73 呢個一定唔係您 Not you

愛惜自己 - 活出彩虹
車厘龜

Re: 275 呢個一定唔係您 ‧ 有錢女人 Not you ‧ Rich ladies

文章 車厘龜 »

我啲數口唔多好,總之我睇到就係有人借口搵著數。

wongsee9

Re: 275 呢個一定唔係您 ‧ 有錢女人 Not you ‧ Rich ladies

文章 wongsee9 »

引述讀者簡訊回應:[14/12 00:20] lo sam/1: 睇完妳以上的貼文,如果你認為我搬返○○有問題,唔需要喺我嘅背後做埋啲旁門左道, 講ㄧ啲不盡不實嘅嘢 ,咁唔係代表你有道理,只係顯示,來說是非者便是是非人,我問心無愧, 唔需要作任何解釋。 對你嚟講,金錢真的比親情更重要嗎?○○○○ (下刪290字)
當一個人詞窮理屈時,就會說「我問心無愧, 唔需要作任何解釋。」。🤭
那個女兒的老公一定是個冇用冇自尊既男人,先會接受到「食軟飯」「食拖鞋飯」「黐老婆外家金糠」呢D閒言閒語,他的公司同事和朋友可能唔知他住係老婆家裡,但係住落之後同D鄰居日日見面,D鄰居估都估到他給老婆養,她的菲傭都會周圍唱,不過估唔到他老婆D兄弟夾錢養佢,請工人給他用咁蠢
看完那個女兒如何以孝順媽媽之名來搵兄弟姊妹著數來養老公,對那個女兒來說,真是「金錢真的比親情更重要」。🤭🤭

不過,這「故事」的確有一點犯駁。事發的刊登日期是2018年,現在是2020年,那個女兒已經搵左兄弟著數兩年,他們點解明知俾佢搵著數仲會夾錢?

kin

文章 kin »

人有機心什麼事都變成那個人自以為是的事實

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

》不過估唔到他老婆D兄弟夾錢養佢,請工人給他用咁蠢。添媽媽
》有人會因「家和萬事興」、「多一事不如少一事」等思維而將歪理慢慢被人扭曲成為正常。peps
》那個女兒已經搵左兄弟著數兩年,他們點解明知俾佢搵著數仲會夾錢?wongsee9
謝謝大家的意見。
隨著「故事」發展,這家人本來「不愁衣食」,對各兄弟姊妹來說,每月$1500應該不是大數目。犯駁之處最合理的解釋,應該如 peps 所言,家和萬事興,所以不與那個女兒計較。

大家有更好更合理的情節給我嗎? :mrgreen:
張慧儀 WhatsApp:+85290134441

故事是這樣開始的

Re: 73 呢個一定唔係您 Not you

文章 »

圖檔
張小姐,這討論區瀏覽人數不少,可惜只供會員登入,照片要您代貼,不如把您的 WhatsApp 貼在首頁和文章下面,非會員也可參與您的大作。

源,真是好建議,已把我的 WhatsApp 貼在上帖末端,若大家有興趣參與這故事的發展,歡迎提供您心目中的情節,我會貼在這理供大家討論。

故事是這樣開始的

添媽媽

文章 添媽媽 »

我是老人家有D舊思想,D外嫁女如果冇收入,拿老公D錢去養老豆老母同冇獨立能力的兄弟姊妹都OK,養埋那個女兒同那個女兒個老公就不OK!甘心畀那個女兒兩公婆搵著數就更加吾OK!話就話家和萬事興,其實係幫那個女兒手搵你老公的家人著數,你老公的家人唔出聲話你貼外家,你自己都應該知道唔好,冇道理這樣用你老公D血汗錢去養D寄生蟲。

自己搵到錢用翻自己的錢便OK,我打工自己有收入,我自己俾錢養隻狗每個月都唔只使我$1500。

張慧儀
聯繫:

433 呢個一定唔係您 ‧ 冇心 Not you ‧ No Heart

文章 張慧儀 »

客:「我想打科興,噚日去私人診所登記打針,姑娘話我心跳唔穩定,最好問我主診醫生,所以嚟睇症。」

醫:「我唔可以寫豁免打針紙你,因睇你記錄冇對伏必泰成份敏感,所以冇得豁免。你個case適合打伏必泰,唔適合打科興。」

客:「如果我堅持打科興,您係咪可以幫我寫紙打科興?」

醫:「唔得,就係你唔打得科興,所以噚日去登記打科興個醫生唔幫你打。就算你喺呢度坐到一點我都係咁講,你要嘅冬青膏寫咗畀你,冇乜事你可以走。」

客:「您講清楚啲。」

醫:「我已經講得好清楚,你適合打伏必泰。我幫咗你,你可以走,後面仲有35個病人等緊睇症。」

客:「如果打伏必泰我死咗邊個負責?」

醫:「全世界幾十億人打完都冇死。如果你當我係你主診醫生,雖然我唔係,咁我話你打得伏必泰,OK。」

客:「您係醫生,我畀錢嚟睇症,你咁嘅態度對病人?趕病人走?」

醫:「... 」

客:「我有錄音。」

醫(呆一呆):「你知唔知錄音係犯法咖?」

客:「您做乜醫生,咁嘅態度對啲病人?」

醫:「我向你道歉...」

張慧儀
聯繫:

Re: 73 呢個一定唔係您 ‧ 發末日財 Not you ‧ Doomsday Profiteers

文章 張慧儀 »

陳李張黃午聚,東拉西扯到核廢污染海產,恰巧我們都在吃地中海飲食。

黃說,我這碟 Risotto alla pescatora (漁夫燉飯) 裡面有這麼多種海鮮,我很可能已經中了末日幅射毒。

李說,我這碟 Linguine alle Vongole (白酒蜆肉意粉) 說明用的是在意大利入罐的 clam sauce (蜆茸),你到香港的富貴超市也買到 (在群分享連結),地中海沒有核爆歷史喎。

張說,這間飯堂標榜正宗意大利原汁原味,否則哪賣到這個價錢 … 呵 (看罷連結)!香港也買得到藍腳蟹肉,我們的「發末日財」美夢泡湯了。

李說,可能是墨西哥灣的藍腳蟹呢。

陳說,我們只要找個有錢人或當地政府投資,在當地買間食品廠,專收意大利過盛的海產,保鮮運來香港,長做長有。

李說,你不早說,讓我趁後生時找個富二代意大利帥哥 (在群分享了意大利男超模連結) 結婚 … :lol: :lol: :lol:

黃說,老男人都可以 …

四婦人齊說,貪佢死得快 … :lol: :lol: :lol:

張說,好,我們一於一條龍服務包銷,意大利賺到錢要買多點國產絲綢茶葉和瓷器,貫徹海上絲路精神。

陳說,對對對,回航時千萬不要汲取這邊的核廢水壓艙,帶回去污染地中海。

黃說,那就世界大攬炒,冇啖好食喇 … :lol: :lol: :lol:

李說,現在烈日當空,要發夢尚早喇… :lol: :lol: :lol:

圖檔
故事是這樣開始的

回覆文章