講座內容及時間表;功課及討論

按摩心靈減鬱結--舒緩老鼠手及短訊拇指勞損
車厘龜

Re: 心靈按摩

文章 車厘龜 »

車厘龜 寫:
2020-01-15, 10:02
太多野唔能夠同人講,成日鬱埋鬱埋係心入面,慢慢,個人變得焦躁難安,覺得自己好似係個玻璃箱入面望住呢個世界
上一次開懷大笑已唔記得係幾時,更加唔會得閒去細心觀賞自己.
昨晚上完堂,同一件事,做左6次,的確係輕左,就算見到當事人,心情都輕鬆好多.
今晚返到屋企,心入面又波濤洶湧,於是係四下無人之時,坐係度做,
一下一下咁,將心入面嘅焦慮,不能宣之於口的不安,無以名狀的痛苦,都一一交託
完事後,同花精同鼠尾草清埋D負能量,再加多一個棚印(希望我冇做錯,因為好耐冇做)
心情平復多了

aua

Re: 講座內容及時間表;功課及討論

文章 aua »

Amy,我貼第一至第三天的個人班拉手記事在下面。

27/10/2020,拉手記事: 第一天
有點不知所措,因為我唔識放鬆自己。
身體好似有d嘢要甩出嚟咁,條頸好攰。
腦內想著如何捉緊Amy的手。心裡跌跌盪盪的。
第一輪拉手後感到手指發麻,右腳腳踭痛。
第二輪拉手後感到有些頭暈,感覺子宮位置空咗(我手術已切除子宮)。

28/10/2020,拉手記事: 第二天
今晚拉完手後下半身覺得很麻痺,左膝有輕微痛。
個人好攰,頭重重,好想瞓覺。個心忐忑緊吓緊吓咁。
仲有,第一日拉完手後忘記食藥都瞓得著。

今日去上堂同d同學多嘢講咗。個人願意行多咗幾步
同埋覺得個人有多咗動力。返工嘅時候就好死狗咁。

29/10/2020,拉手記事: 第三天
昨晚拉完手,今早起身有好大衝動想食麵包西餅,食早餐時已經食咗過牛角包,覺得唔夠再去美心買多個牛角包加紅豆菠蘿包食,剛剛2點又肚餓,終於忍不住去咗買咗四個撻食。一路內心好掙扎,但我話比自己知食埋今餐去番食Keto. 自自然然就無咗罪惡感。我食完d撻覺得好滿足,因為知道之後我唔再恨食,我咁正常嗎?

aua

文章 aua »

30/10/2020,拉手記事: 第四天
心情明顯輕鬆愉快了,整個人有多d動力,思路清晰了。

aua

文章 aua »

4/11/2020,拉手記事
今日上堂前有個讓內心平靜嘅呼吸環節,導師用聲音和鐘聲令學員進入平靜嘅狀態。
今日放鬆好多,呼吸也深很多,可以入到平靜嘅境界。

lauyl

文章 lauyl »

慧儀老師:

上一次我收到精神健康課成績取得92分,是第二高分,我在课堂上開心大笑了。
我很用心上课及交功課,很有成就感。 :lol:

我想從心靈按摩課學到安静、平和。

lauyl,學曉丟掉情緒廢物的法術,人就容易進入平和狀態。 8)

acheng

文章 acheng »

Amy,我最想學到的是讓我不要被心煩事影響心情。

acheng,目標清晰,叻!
今晚多帶幾張環保紙來實習丟掉心煩事的法術。 :wink:

回覆文章