講座內容及時間表;功課及討論

按摩心靈減鬱結--舒緩老鼠手及短訊拇指勞損
Betty08

Re: 講座內容及時間表;功課及討論

文章 Betty08 »

Amy...
my breathing is harder during anima kneading. My hands feel really itchy after too, like it's really dry?
still not really specific in what i am squeezing, but feel like i am talking to the paper ball during the whole time.
Also due to last time.. mistakenly stomping on my own feet... i dun stomp as fully as before. And the paper seem smaller for stomping as well, even tho the number of pages is the same. And i feel that my left hand squeeze better than my right hand.

Betty

Betty08

文章 Betty08 »

Hi Amy,  Hi Betty..

from recent experience with anima kneading, i found writing stuff down onto the paper then squeeze them is very effective for me. Also my hands are warmer, redder and itchier after squeezing.. no more white dots like before...

even tho, writing on paper is more effective for me but sometimes i dunno what to write either when i dun feel strongly about something??Can i draw or scribble whatever i want instead? or words are better?

用您認為最為夠表達當時情緒的方式,不一定限於文字,就算鬼劃符都得。 :lol:

i also found that i write like i am speaking, can't all be in eng or in chinese but half/half, the words/ language that i think expresses my feelings then the best, i use. Very fulfilling the purpose. :twisted:
叻。

Betty  Amy..

becky

文章 becky »

Hi, Amy, becky..
心靈按摩
我認為可以將我身上,精神上嘅廢物(負能量)分解,使我可以真正聆聽自己嘅真正需要,加深認知,增強自信。要您肯至得。 8)
心煩事
一些解決唔到而又唔想面對嘅事,係家事。家家有本難念的經!
由今天起多多休息,早點上床,把您認為「解決唔到又唔想面對嘅事」用一個方法記在紙上,自己幫自己準備好心情和身體來上課。

becky

文章 becky »

今日上完一堂心靈按摩課,我真的被觸動了嗎?但宜家心情確有㸃沉重呢!
一小時嘅單對單上堂,如慧儀所寫嘅秘笈一樣,只係傾下計,做一個手部動作練習,就結束了。
初時慧儀叫我想一件不快事,我即想起父母不和一事,根據慧儀指示先拿出一張紙,好像為它按摩一樣,一面想著不快事地按紙,一面控制呼吸,紙張慢慢變成球狀,吸氣時,想著不快事之細節,呼氣時,把不快事送到紙球處,亦直著紙球把不快事帶走,當出現一個如ping pong 球大小時,就開始手指活動,先由左手開始,把左手伸直,以姆指及食指按紙球,同時控制呼吸,呼氣時,要紙球吸走不快事,由姆指開始至尾指,一共做六組。然後,再想一件不快或不想要嘅事,即想起上年被客人投訴一事,重複以上步驟,但今次用右手,及以手指按紙球做六組後,把紙球放回手上,感受一下球之重量,再把兩球「初」合,再一次量一量球之重量,奇怪是其中一球會比較重,而原來自己最上心嘅事係-->好介意自己嘅錯失。之後,把兩個紙球送到好遠好遠嘅地方,就拋入垃圾箱內,再把雙手伸直及手指伸直張開,然後放鬆。發覺自己嘅手指真的比較弱,而且做完整個動作,雙手臂都有㸃累呢!再看看雙手真係感覺到好似輕咗喎。
經過慧儀以道家解說,我明白到我要先自我了解,才可以解決自已嘅問題,然後先可以幫到其他人。
慧儀嘅細心,令我十分羨慕。她在我短短幾句話,已經看出我嘅問題,如我「想」,我「希望 」,… 另外,我經常側著頭,她就知我身邊好多女人問題,哈哈,對! 在家中,工作及朋友,都係女人群中。
唔,係時間做功課 - 趕走煩惱,再見老鼠手喇! 謝謝您,慧儀。

車厘龜

心靈按摩

文章 車厘龜 »

太多野唔能夠同人講,成日鬱埋鬱埋係心入面,慢慢,個人變得焦躁難安,覺得自己好似係個玻璃箱入面望住呢個世界
上一次開懷大笑已唔記得係幾時,更加唔會得閒去細心觀賞自己.

tere

文章 tere »

我又無咩唔開心,只係聽到有啲唔鍾意嘅事自己心內嬲囉。
同埋係照顧親人辛苦囉,有啲野佢唔順咪 “汶”。
明天就無事發生,開開心心過第二日。

車厘龜

Re: 心靈按摩

文章 車厘龜 »

車厘龜 寫:
2020-01-15, 10:02
太多野唔能夠同人講,成日鬱埋鬱埋係心入面,慢慢,個人變得焦躁難安,覺得自己好似係個玻璃箱入面望住呢個世界
上一次開懷大笑已唔記得係幾時,更加唔會得閒去細心觀賞自己.
昨晚上完堂,同一件事,做左6次,的確係輕左,就算見到當事人,心情都輕鬆好多.
今晚返到屋企,心入面又波濤洶湧,於是係四下無人之時,坐係度做,
一下一下咁,將心入面嘅焦慮,不能宣之於口的不安,無以名狀的痛苦,都一一交託
完事後,同花精同鼠尾草清埋D負能量,再加多一個棚印(希望我冇做錯,因為好耐冇做)
心情平復多了

aua

文章 aua »

Amy,我貼第一至第三天的個人班拉手記事在下面。

27/10/2020,拉手記事: 第一天
有點不知所措,因為我唔識放鬆自己。
身體好似有d嘢要甩出嚟咁,條頸好攰。
腦內想著如何捉緊Amy的手。心裡跌跌盪盪的。
第一輪拉手後感到手指發麻,右腳腳踭痛。
第二輪拉手後感到有些頭暈,感覺子宮位置空咗(我手術已切除子宮)。

28/10/2020,拉手記事: 第二天
今晚拉完手後下半身覺得很麻痺,左膝有輕微痛。
個人好攰,頭重重,好想瞓覺。個心忐忑緊吓緊吓咁。
仲有,第一日拉完手後忘記食藥都瞓得著。

今日去上堂同d同學多嘢講咗。個人願意行多咗幾步
同埋覺得個人有多咗動力。返工嘅時候就好死狗咁。

29/10/2020,拉手記事: 第三天
昨晚拉完手,今早起身有好大衝動想食麵包西餅,食早餐時已經食咗過牛角包,覺得唔夠再去美心買多個牛角包加紅豆菠蘿包食,剛剛2點又肚餓,終於忍不住去咗買咗四個撻食。一路內心好掙扎,但我話比自己知食埋今餐去番食Keto. 自自然然就無咗罪惡感。我食完d撻覺得好滿足,因為知道之後我唔再恨食,我咁正常嗎?

aua

文章 aua »

30/10/2020,拉手記事: 第四天
心情明顯輕鬆愉快了,整個人有多d動力,思路清晰了。

回覆文章