102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
funfun

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 funfun »

用了白豆份量,不知是否臉弄得太濕(小小滴水)感覺搽唔混塊臉,覺得有D位置未必洗乾淨,有無需要加多D份量呢?
funfun,不用加份量,但要用心感受。
讀物:照鏡

divine

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 divine »

I have been using mung honey for three weeks. It is a good product.

I got some little white bumps under my eyes and thought maybe mung honey can help. I am busy, so I just use mung honey specificially under my eyes twice a week for 15 minutes each time. After two weeks, I see the colour under my eyes become lighter and some white bumps disappear.

I will introduce mung honey to my friends.

divine, good to hear you use Mung Honey with great results. Keep pampering yourself with Mung Honey and let Mung Honey help you kick the debris out. :wink:

wonglau

文章 wonglau »

6月8號嗰日同個女去馬寶寶market,諗住行下睇下有冇乜嘢買,買啲有機嘢。
哈,經過一個檔口見到個檔主好有笑容,介紹我試唔試下呢種產品叫豆蜜。
咁我試過又幾好喎,佢又解釋得好清楚喎,盡管試下啦。

買左返番屋企用,就感覺洗完面好清爽。咁我先生用完都覺得好好,因為佢本身個面部都油份多啲,但佢洗咗都好清爽,感覺都白咗一浸,我地兩個都感覺白咗一浸。我都有用過嚟試下捽過個身,覺得好舒服,所以我都會推介豆蜜畀啲朋友,覺得豆蜜非常之好。
我感覺自己好好彩用到呢個產品。

wonglau,多謝您推介豆蜜,讓豆蜜幫到更多人舒緩皮膚不適。 :D

elam

文章 elam »

請問除了蜜蜂還有什麼成份?開封後可存放多久?有沒有防腐、添加劑

豆蜜的成份為有機蜜糖及有機綠豆。
開封後,若放在陰涼處,每次用乾淨茶匙取豆蜜,保持瓶內不沾水,可存放兩年以上。
沒有防腐或添加劑。

jpoon

文章 jpoon »

上次已購三瓶,每天早晚用来敷臉後清洗,肤質好很多,謝謝你的産品 ;)

jpoon,客氣。

afung

文章 afung »

人人都說豆蜜好,但我敷上面,會產生敏感,起左小粒粒,於是第二日,我敷在手肘處同樣起了三小粒粒,但阿仔無此情況,這樽嘢反而成為阿仔的恩物 :D

afung,由洗面1分鐘開始,等您身體同豆蜜做到friend之後,才敷長時間。
無理由淨係畀個仔靚晒咖嘛。 :wink:

tobe

文章 tobe »

8月底時遇上AMY推介豆蜜, 用左幾天後已經發現下巴位置既斑淡左 :D , 覺得真係好work! 馬上去格仔舖再買左樽大既!亦都推介左俾有濕疹既朋友, 希望佢都可以改善到皮膚啦:)

tobe,好高興豆蜜幫到您,更感謝您推介豆蜜給朋友。 :D

老晴

豆蜜與倒甲

文章 老晴 »

話說... 我十幾歲人已經係一個長期病患者。唔好誤會!我其實係一個倒甲嘅長期病患者。雖然唔係一個好嚴重嘅問題,但俾「佢」咁困擾咗十幾年,咪話唔辛苦。其實呢樣嘢真係好靠彩數,好彩就可以即時整倒出嚟,唔好彩就慘,整唔倒不但止,仲一路咭住,搞到腫晒同發炎,有時仲會流膿。

就喺一個風和日麗嘅朝早,我一起身,第一樣唔係去廁所,而係即刻摷晒啲架生出嚟,幫我隻痛腳指公做「緊急手術」,點知搞咗成個鐘都整唔倒,唯有暫停治療,等「救兵」夜晚幫我整。你一定會問邊個係救兵!登登登登...... 佢就係我嘅工人姐姐,佢整呢啲真係一流,我有時整唔倒都會搵佢幫手。

點知「天意弄人」,連佢都整唔倒,佢話可能插得太深或者腫得滯,整唔到。呢個時候,我已經無晒信心,跟著又諗起我有個friend之前又好似因為咁,而真係入咗醫院做手術切開佢。我老豆仲要雪上加霜,話要掹咗成塊腳甲落嚟,仲話我再唔理佢,就會因為發炎而要切咗隻腳指或者隻腳落嚟,我嚇到三魂唔見咗七魄,日又諗,夜又諗,終於我阿媽就建議我去搵「高人」。我相信你又會問「Who is高人?!」「高人」就係之前Amy介紹我去一個專門修甲嘅人,佢都幾勁架!佢同「救兵」都可以話係我啲腳指嘅「救命恩人」。

點知......高人真係高人,「高」到人影都唔見埋。你問我咁點?即係話我同我啲腳指無晒希望,兩個字 - 等死。有一刻,我有諗過好唔好睇西醫,因為情況實在太緊急,一來痛,二來就快開學。

而呢個時候,我已經痛到連踩住地板都痛,我出街都要著拖鞋。有一日,我就著住拖鞋咁去嫲嫲屋企,其實著拖鞋都咪話唔危險,俾人踩一腳,真係痛過俾十枝針同時插落自己大脾到。咁啱得咁橋,Amy打番嚟同佢親愛嘅母親大人傾計,跟萫就同我傾,佢問我有咩搞作,但我成個腦都係得我隻腳指,我唯有一字不漏講晒俾佢聽。

點知,佢語出驚人,佢好淡定咁話佢有計,而處於苦海嘅我梗係即刻豎起隻耳仔聽啦!傻嘅咩,得唔得都聽咗先嘛,唔好蝕底。而呢次對話可以話係Amy對我做過其中一件最偉大嘅事,令處於苦海嘅我,即刻上天堂。

佢話叫我番屋企沖完涼之後,擦一pat豆蜜喺隻腳指度,跟著搵啲嘢包住佢,敷住佢。我初頭都唔係好信,好似好兒戲,不過對走投無路嘅我,只好試一試,我即刻偷咗爺爺啲紗布,諗住番屋企做下呢個實驗。

點知,我做好啲程序,先發現Amy講漏咗個Main point俾我聽,佢竟然無話俾我聽要敷幾耐,我只好敷一集 ‘running man’,敷咗差唔多兩個鐘,原本諗住訓咖啦,但係突然諗起我隻腳指,所以就即刻洗番晒佢,跟著訓教。老實講,我有啲擔心啲豆蜜會攝晒落啲腳指同腳甲之間嘅罅到,跟住夜晚會俾蟻咬。

點知,神奇嘅事發生喇!我洗完之後,發現無咁腫同痛。訓完一覺之後,我覺得已經無咁痛,但係硬係有啲嘢頂住。於是,我再拎番起我啲架生,點知一「了」之下,啲膿好似火山爆發咁流晒出嚟,跟著我隻腳指就係咁重生了。

大概一個禮拜之後,我之前倒甲嗰隻腳指有一塊硬皮出現咗,我好想掹走佢,但係一掹,痛到飛起,而見證過「豆蜜」嘅神奇力量之後,我又心郁郁想試下,但係今次我學精咗喇,Amy原本同我講話可以敷成晚,但係對反訓嘅我嚟講,確係有啲難度,我只好敷兩集 ‘running man’。果然,豆蜜又成功咗,我第二日好輕易就掹到出嚟,舒服晒!

老晴
6-9-2014

yingying

文章 yingying »

豆蜜是甚麼?從沒聽過的多功能的天然護膚用品,還要沒有過期期限,能夠吃下,聽下還被吸引。
我在西九龍七樓的格仔店仔細地想,最後決定試一試,買下15g的豆蜜。

回家都沒有人看好也沒聽過……還是堅持試一試。
過了幾天後,跟老師吃早餐,竟然他說我的皮膚白了、光滑了。

我一直有跟賣家聯絡,她一直都很好人,回答很多問題,畢竟第一次用護膚產品嘛!

因為豆蜜我早晚都開始習慣潔面及刷牙。
13-14歲中學生問題最多一定是可怕的青春痘,豆蜜可以令它復原真神奇呀!

張慧儀呢個人點?
一個皮膚很好,連13歲的我皮膚都比不上她的人!真是太強了,耐性都很好。

寫感受日期:20-8-2014

miffy

文章 miffy »

13-14歲中學生最常見皮膚問題皮膚差、青春痘多……

今日見到張慧儀,覺得很善良,想不到有學手語可以對聾人溝通,她的皮膚太好,不像老年人,真像青年少的皮膚第一次見的。

點解會買豆蜜?
自己的皮膚差,有很多暗瘡印和青春痘,想買下試點樣。

西九格仔點吸引我地試豆蜜?
豆蜜可以免費試下擦皮膚。真變白咗!
店員介紹豆蜜很好,可以買15g豆蜜回家試下。

覺得咁樣推廣豆蜜好嗎?
當然好,可以給青少年、成年人試下豆蜜感到好!

寫感受日期:17-8-2014

回覆文章