102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
Crystal

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 Crystal »

16/4/2014 whatsapp答問

可憐的我,仲係好大粒。我用豆蜜加膠布封住佢一晚,希望明天消腫。
大粒熟瘡,乾敷。
用一粒豆蜜,塗在瘡上壓扁,等豆蜜乾透後,輕輕搣走。
有可能連瘡根拨起,洗淨,印乾。

我明天再try try。 :) 你應該揾我做例子比人睇下。
好啦。您要影多幾張case 相來佐證咖。
明天再影,每日跟進。

趁有機蜜糖共購買樽,每日一杯,请腸胃同滋潤養顏,外敷內服,效果更好。
我仲有兩樽係屋企呀。
咁記得飲啦,唔好嘥嘢。
飲完就試下整豆蜜呢隻巴西蜜糖啦。

Thanks amy.

張慧儀
聯繫:

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 張慧儀 »

讀者林小姐問:

想問下豆蜜點用呢?
基本用法如下:
洗面:洗濕臉部至頸項,把一粒綠豆份量的豆蜜鋪在臉和頸,兩分鐘後洗去。
面膜眼膜唇膜頸膜:濕臉和頸,一茶匙豆蜜,13-30分鐘後洗去。

想問30克用到幾多次?
洗面16-30次。

係唔係面膜嚟架?
代替洗面奶,面膜一星期用一茶匙就可以。

咁幾錢呢?
30g/$70

有冇大裝?
120g/$180,180g/$270,300g/$450

想知會係邊區有豆蜜課程?
九龍灣工作室,個人班收費:$600/一小時,舊生九折。

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

09/06/2014 豆蜜用家劉小姐whatsapp分享:

用左豆蜜頭髮真係濃密左

funfun

文章 funfun »

用了白豆份量,不知是否臉弄得太濕(小小滴水)感覺搽唔混塊臉,覺得有D位置未必洗乾淨,有無需要加多D份量呢?
funfun,不用加份量,但要用心感受。
讀物:照鏡

divine

文章 divine »

I have been using mung honey for three weeks. It is a good product.

I got some little white bumps under my eyes and thought maybe mung honey can help. I am busy, so I just use mung honey specificially under my eyes twice a week for 15 minutes each time. After two weeks, I see the colour under my eyes become lighter and some white bumps disappear.

I will introduce mung honey to my friends.

divine, good to hear you use Mung Honey with great results. Keep pampering yourself with Mung Honey and let Mung Honey help you kick the debris out. :wink:

wonglau

文章 wonglau »

6月8號嗰日同個女去馬寶寶market,諗住行下睇下有冇乜嘢買,買啲有機嘢。
哈,經過一個檔口見到個檔主好有笑容,介紹我試唔試下呢種產品叫豆蜜。
咁我試過又幾好喎,佢又解釋得好清楚喎,盡管試下啦。

買左返番屋企用,就感覺洗完面好清爽。咁我先生用完都覺得好好,因為佢本身個面部都油份多啲,但佢洗咗都好清爽,感覺都白咗一浸,我地兩個都感覺白咗一浸。我都有用過嚟試下捽過個身,覺得好舒服,所以我都會推介豆蜜畀啲朋友,覺得豆蜜非常之好。
我感覺自己好好彩用到呢個產品。

wonglau,多謝您推介豆蜜,讓豆蜜幫到更多人舒緩皮膚不適。 :D

elam

文章 elam »

請問除了蜜蜂還有什麼成份?開封後可存放多久?有沒有防腐、添加劑

豆蜜的成份為有機蜜糖及有機綠豆。
開封後,若放在陰涼處,每次用乾淨茶匙取豆蜜,保持瓶內不沾水,可存放兩年以上。
沒有防腐或添加劑。

jpoon

文章 jpoon »

上次已購三瓶,每天早晚用来敷臉後清洗,肤質好很多,謝謝你的産品 ;)

jpoon,客氣。

afung

文章 afung »

人人都說豆蜜好,但我敷上面,會產生敏感,起左小粒粒,於是第二日,我敷在手肘處同樣起了三小粒粒,但阿仔無此情況,這樽嘢反而成為阿仔的恩物 :D

afung,由洗面1分鐘開始,等您身體同豆蜜做到friend之後,才敷長時間。
無理由淨係畀個仔靚晒咖嘛。 :wink:

tobe

文章 tobe »

8月底時遇上AMY推介豆蜜, 用左幾天後已經發現下巴位置既斑淡左 :D , 覺得真係好work! 馬上去格仔舖再買左樽大既!亦都推介左俾有濕疹既朋友, 希望佢都可以改善到皮膚啦:)

tobe,好高興豆蜜幫到您,更感謝您推介豆蜜給朋友。 :D

回覆文章