102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
歐姑娘

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 歐姑娘 »

張慧儀,我用豆蜜沖咗幾日涼,聽你話沖完涼唔搽潤膚膏,而家個身已經冇咁痕,唔使成日抓痕,個人舒服咗好多。
我唔記得搽咗豆蜜上身要等幾耐至沖水?你話我知啦。

歐姑娘,我曾被痕癢煎熬過一段長時間,非常明白不用抓癢致皮破血流那舒服和自由的感覺。恭喜您!
淋浴時,先淋濕身,把豆蜜輕輕塗抹全身(面部至腳趾),靜候2-3分鐘,感受塗了豆蜜的肌膚那溫熱溫熱的感覺,之後用溫水沖身就可以了。

vchow

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 vchow »

豆蜜有滋潤同美白效果, 特別係豆蓉,搽咗去沖谅更好;但豆蓉只鋪喺豆蜜表面,如果full bottle 都有更好。

Catherine

文章 Catherine »

我用了豆蜜10多年,開始時只因為相信我朋友 Amy 推薦豆蜜的好處,聽到佢話豆蜜還可以美白皮膚時... 由於我真係非常貪靚,為了面上的肌膚,所以義無反顧開始用豆蜜。

每天用來敷面及唇一分鐘,由於我本身的皮膚都算不錯,所以沒有特別去留意用前用後有什麼分別,只是到了冬天發覺竟然不用塗潤唇膏,我已經知道這豆蜜真係好嘢嚟嘅,每天繼續用它。

大約6年前,我雙手前臂有少少痕癢,由於不嚴重,所以沒有理會,只是痕癢時抓下佢。點知後來越來越嚴重,範圍又大咗,痕癢非常,抓到出血,於是找 Amy 問佢有什麼建議(因為我喜歡自然療法)?後來才知道這是濕疹,有些忟憎自己亂咁食嘢又唔戒口。

經 Amy 指導如何用豆蜜去處理後,開始時用平常心,諗住得就得,唔得就搵過第二樣去醫咁嘅心態,點知睇住啲濕疹越來越好,真係好開心好開心。嘩!原來豆蜜真係得㗎!只是用了兩星期左右,濕疹竟然好了80%,其後很快就完全復原,濕疹已經遠離了我,直到現在都沒有復發。

豆蜜已經是我每天不可缺少的日常用品了。

carley

文章 carley »

用了豆蜜將近10年,想分享一下我的心得。
我每日都會用一次豆蜜代替洗面奶,每天早上起床,先把面弄濕,把豆蜜搽在臉上,便去刷牙,刷牙完畢後,便會把豆蜜用清水沖洗,再搽其他護膚品的。因豆蜜可以令我的皮膚保持濕潤,尤其是在冬天的時候令面部不會感到太乾。

CK@KWY

文章 CK@KWY »

豆蜜我每天早晚都有用呀☺️ 十分不錯👍🏻👍🏻👍🏻
感覺上用了豆蜜暗瘡生少了很多,面部皮膚都沒有太乾,很有潤澤感,去印也有少少功效😊😊
用了豆蜜皮膚沒有笠笠的感覺,我已經用到第二樽一半多了,遲少少要補貨呢😂😂

CK@KWY

文章 CK@KWY »

Hello,55g豆蜜幾多錢一樽呀?
CK@KWY,55g/$170,買200克/$450抵好多。 :wink:

幫朋友買,佢話要試咗先,你幫我訂一樽55g。
好的,謝謝您推介豆蜜。

你的產品很好用🙃
叻叻,識貨。 8)

cooljenny26

文章 cooljenny26 »

是否連續用10日?

cooljenny26,可以。
以豆蜜代替洗面奶來潔面,早晚一次;拍照記錄每次用前和用後的樣貌,對比10日的轉變。 :wink:

cooljenny26

文章 cooljenny26 »

我試過臉上敷豆蜜然後蒸臉,也可以啊。
cooljenny26,蒸臉後才敷豆蜜,效果更佳。

小妖精

文章 小妖精 »

十多年前在美容院用過豆蜜,後來去西九龍格仔店買。

我想問:

如當臉部正敏感紅腫和痕時 可以用嗎?
因為用左清水洗臉2日,而家冇痕,但如果日後用護膚品過敏時呢?
您的情況,宜對肌膚溫柔,不宜大力擦皮膚造成刺激。
豆蜜用法:用溫水濕面,黃豆大的份量輕輕抹上面,額頭至頸項。
敷5分鐘左右,用溫水洗掉,用棉質毛巾印乾,不塗任何護膚品(除非皮膚太乾)。

早晚都用嗎?係咪面膜都唔好敷?
豆蜜可代替洗面奶早晚使用。敷豆蜜=面膜+眼膜+唇膜+頸膜。 :wink:

敷完先沖涼得唔得ga?會唔會之後皮膚太乾?
可以。
您亦可以沖涼時,把豆蜜輕抹到弄濕了的額頭至頸項,再搽沖涼液到身體其他部位,沖完身最後才洗掉豆蜜。

卸妝呢?
豆蜜唔可以卸妝。
卸完妝洗走晒啲油彩,至濕面用豆蜜。

即係防曬都唔得,要洗左先再用豆蜜是嗎?
是。

PNJ

文章 PNJ »

Amy 老師, 爬文發現一學員Aking咁講:
茉莉是否同薑+豆蜜同一功效?
PNJ,各人對香氣的反應不同,要聞過至知。 :wink:
邊個想驅寒氣?

茉莉價格應是較薑貴, 咁薑+豆蜜是平民版用法?

回覆文章