102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
PNJ

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 PNJ »

Amy 老師,我要驅寒氣,我個人又勁濕重😫
PNJ,依文中步驟用豆蜜加薑香薰試試看。記得平日不時飲點溫水。

吳比比

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 吳比比 »

剛用完洗面,好滑。

吳比比,記得拍照記錄轉變。:)

CK@KWY

文章 CK@KWY »

慧儀:

星期日很高興見到你,亦都知道了豆蜜的正確用法,希望用岩方法皮膚更好。
你吾講我都吾知自己只有60分,原來可以更好,暗瘡對我嚟講難解決d,嚟梗會拎到盡攞100分😂
CK@KWY,講清楚先,識用豆蜜可以攞足100%效益 ,無理由攞60分就算咖嘛。畀心機。 8)

你真係keep得好好🤫🤭
呢道甜品好窩心,百分百心領。 :)

吳比比

文章 吳比比 »

豆蜜好好用,今日都有用。慳住用,淨係用係面部。
吳比比,記得洗埋條頸呀。 :wink:

ruri

文章 ruri »

你好!
豆蜜用左幾日,夜晚薄敷一分鐘,皮膚感覺滑同水潤左,好開心呀🥰
ruri,有時間可以敷5-10分鐘,效果更彰顯。 :wink:

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

[02/02/22 14:37] 豆蜜用家 趙小姐分享:

你好,請問可不可以再購買豆蜜?用完想再買。
我每次用豆蜜都覺得皮膚會好點,中間停用左一排,唔知點解冬天一黎就生痘痘,所以開始用返😂

趙小姐,您可以去深水埗西九龍中心7樓蘋果商場 7048號鋪 尋寶箱的豆蜜格仔店直接買;或我把豆蜜順豐寄到您指定的智慧櫃,運費一人一半。

好,我去深水埗😊 明天會開嗎?
店長話格仔店明日5pm開門,您到之前可whatsApp聯絡她。

lauyl

文章 lauyl »

圖檔

慧儀老師,這是我上堂試豆蜜的相片,「1」是試豆蜜前,「2」是塗上豆蜜,「3」是洗掉豆蜜後。
上堂前我不知道一分鐘美白是甚麼,當我看到手背在用豆蜜前和用豆蜜後那麼短時間內竟然有這麼明顯的分別,皮膚滑了白了,所以一定要買一樽回家繼續用啦。 :D

PNJ

文章 PNJ »

Amy老師, 前排我兩個眼蓋生濕疹, 又痕又腫又硬。
我想起用豆蜜敷兩個眼蓋, 敷左幾日, 濕疹無咁硬同埋慢慢軟化, 我繼續敷豆蜜, 濕疹就退晒, 真係好神奇。

yman

文章 yman »

慧儀,節日快樂🎆
我想訂購一樽200克豆蜜!請問最快何時可取?

yman,節日快樂。可盡量安排即日在黃大仙地鐵站內交收豆蜜。

我的濕疹已經歷史悠久😂
初時只是在後頸中間一個小點,痕到瞓唔到,那時真的是情緒壓力爆煲時。
後來擴散到左邊肩胛位,皮膚越來越厚,後來改變飲食、生活習慣,注意情緒後現在已叫好了一點。
現在頸部也有濕疹,面部有時都有。點用豆蜜好?

一、面部用豆蜜代替洗面奶早晚洗面。
二、肩胛位有濕疹的地方先濕水,用適量的豆蜜圍著周邊往內塗抹,每天敷10-15分鐘。

jessiel

文章 jessiel »

圖檔

慧儀,想問下一歲半BB隻腳敏感,敷豆蜜可以敷幾耐?
jessiel,有冇帶小朋友去睇醫生知道乜事?

睇咗,醫生話濕疹,比咗藥膏。
但我姨甥女話無比👶🏻擦。擦完藥膏,皮膚好鞋。
建議: 跟小朋友說會幫他用豆蜜,說說豆蜜的成份,讓他知道。
用暖水弄濕有濕疹的部位,然後把適量豆蜜圍著濕疹周邊,往內塗抹,每次敷15分鐘。
三天後報告一下情況。

回覆文章