102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
tere

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 tere »

我覺得用咗豆蜜之後,啲皮膚呢好似白左有d位置滑左
但係係右邊面就會有啲一粒一粒一粒好細粒唔係暗瘡,我拗下佢會出左d米粒粒
咁呢啲係好定唔好呢?
tere, 當身體未能通過大小二便把污糟嘢排走, 就會透過皮膚排出來。記緊不時飲水, 幫身體排走毒素。 :wink:

你教我如果有暗瘡去敷,係好好
因剛起好痛的瘡,咁我早上用左敷的方法,然後晚上就熟左。訓時再敷真係得左。
叻叻! :D

tere

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 tere »

你教我用豆蜜去敷左 同埋 真係每朝去照鏡 係白左有光澤左
臉上白頭或好硬的粒粒係多左但係慢慢佢地可以洗下洗下咁洗左出來

sek

文章 sek »

我的朋友介紹我用豆蜜,用了約兩個月,用豆蜜主要目的是要「靚」。
我的用法是濕面,掃豆蜜上面(由中間至外橫掃),三下面,一下頸
初用有啲敏感,痕痕的,同埋唔小心滴咗小小落洗手盆,結果勁惹蟻😂
用豆蜜後覺得滑咗,毛孔細咗,白咗。

介紹豆蜜咩都唔洗講,用咗就知好。
(我都係裝小小給朋友試,都沒說什麼,她們就紛紛叫我幫佢哋買😂

october

文章 october »

囡囡有濕疹,她用了豆蜜幾天,紅的位置有減少,減淡。 本身無事的位,明顯有感滑左。癢仲有,可能因呢兩天始終太濕了。

october,仍有痕癢是正常。記緊不要用手指大力抓癢,抓癢可能導致皮膚破裂,造成細菌感染;改用食指、中指和無名指這三隻手指拍在一起,輕拍癢處,有安撫作用。

october

請問知否豆蜜可否塗白蝕位置?有否幫助?定反而有美白作用,要避开?

古代沒有化學合成的速效潔膚用品,豆蜜是當時一種天然的清潔皮膚方法,主要是清除污垢,和輕微的磨沙作用,令皮膚美白嫩滑。

白蝕是皮膚色素脫失,豆蜜不會影響皮膚色素,可以安心使用。

october

白蝕是皮膚色素脫失,豆蜜不會影響皮膚色素,可以安心使用。
但用於外敷應無治療作用,right?

有些中醫和西醫的文獻都提過外塗內服蜜糖治白蝕,我未知豆蜜在這方面的功效。

echoy

文章 echoy »

夜晚用潔面油後再用豆蜜洗面
用完塊面唔會覺得好乾秋冬天氣尤其岩用
因為覺得係天然產品比較用化學物質好所以繼續使用

rit

文章 rit »

我早上full面+洗面,覺得無咁乾。

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

澳門豆蜜用家 張小姐 Whatsapp分享:

用了一段時間,皮膚比較白,潤,色班淡左。
我介紹了给朋友,今次要買9枝200g。

PNJ

文章 PNJ »

圖檔

Amy,我學香薰既朋友突然成塊臉出粒粒,我介紹佢用豆蜜,佢用左都係一個星期咋,就畀豆蜜好評! :lol:

回覆文章