礦泉壺資訊版

礦泉壺資訊版
張慧儀
聯繫:

Re: 礦泉壺資訊版

文章 張慧儀 »

05/06/2014 香港M小姐whatsapp問:

請問水喉水用Waterman過濾,啲水有菌嘛??

Waterman礦泉杯內是無菌環境。
記得個濾芯長期有水浸住就得嘞。 :wink:

Waterman個盒話:
濾芯過濾水喉水的氯氣、雜質、臭味、細菌、重金屬等;
添加天然微量元素(40種礦物質,如鈣、鎂);
轉化水喉水質為鹼性,pH值7.5-8.5,水份容易被細胞吸收,增進身體健康。

我飲左兩日左右,便便去多左…我仲諗緊係咪有菌
係您身體飲左礦泉水將啲污糟嘢排走呀。

多得好誇張wo…尤其尋晚…平時一倍 :x
講都覺嘔心,唔好意思 :)
唔嘔心,您都未試過幫自己通腸,同肛門心心相印,另一境界。 :)

您想啲污糟嘢排出嚟定喺您裡面吖?

當然出曬黎啦,但諗緊點解會咁大分別
污糟嘢喺大小二便排唔切,就會喺皮膚出。您塊面已經好明顯話您知。
每日寫幾隻字,記低面貌、便量、心情、感受。報告一下。

但我都係未飲夠水,尋日都係飲左六杯咋…
4杯變6杯,叻,50%增長!
慢慢,唔好逞強。

我會努力!!
好,畀心機。

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

28/05/2014 香港L小姐whatsapp問:

第二代Waterman膠有毒?買左有問題?
第二代啲膠都係冇毒,不過冇寫明BPA Free,要我開口問。 :wink:

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

07/06/2014 香港Rose小姐話:

我啲囝囝囡囡囡每日都飲好多水。
上星期日買左礦泉杯返屋企,用左差唔多一個禮拜,佢地都好喜歡。
我問個女覺得礦泉杯啲水有乜唔同?
佢講左三樣嘢:飲落啲水滑左、甜左同埋好pure。

Rose,您囡囡少吃垃圾食物,味覺較一般人敏感,所以很快就察覺出礦泉杯Waterman過濾的水與平日飲用的水的分別。 :wink:

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

09/06/2014 香港鄭小姐問:

請問礦泉壺的濾芯沒有浸水的時間是否不能太長?
如果一日或半日內忘了浸水便會失去功效嗎?

不會失去功效。 :)
建議:用一壺水浸濾芯5分鐘,讓濾芯回復濕透狀態。那壺水可用來淋花(我會照飲),然後如常濾水飲用就可以啦。

jessiel

文章 jessiel »

圖檔

慧儀,我用了礦泉壺後,真的如同樓上M小姐一樣,大便量多了,排咗D污糟嘢出嚟,成個人都輕鬆咗。好多謝你的介紹啊!
跟同事講,佢叫我試下那個水質的pH值,真的去到8.5啊!
jessiel,個人輕鬆咗咪好囉。 :D
好多謝您咁認真同專業,幫大家好科學咁試埋礦泉杯過濾後嘅水質嘅pH值。

想問帶去旅行時,可以做手提行李嗎?寄倉也可以?
倒晒Waterman啲水,手提或寄倉都可以。
我每次去旅行都會倒晒啲水,用毛巾包住寄倉,去到酒店就攞出嚟用,放心飲好水。 :wink:

janet

文章 janet »

Amy問我用左礦泉杯幾個星期有乜評價?
我覺得個礦泉杯都好方便,好用,過濾完啲水好清,幫我過濾左水喉水啲異味,好似漂白水味同鐵銹味。用左礦泉杯後,我比以前飲多左水。

hang

文章 hang »

我叫公司qc部門同事check過,ph值為8.5,過濾前為5.6,但唔知飲左是否真的是否對身體有好處

礦泉杯過濾後的水pH值為7.2-8.5,如樓下阿左話齋,現今的飲食文化令體質偏酸性,飲用微鹼性的水有助中和體液,對身體有一定的好處。
礦泉壺負責人林經理話,礦泉杯剛開始使用時,pH值為8.5。使用一段時間後,pH值會微微下降一點,最低不少於7.2。
您未過濾前的水pH值5.6是偏酸了,以後要善用礦泉杯Waterman飲好水啦。 :wink:

阿左
聯繫:

文章 阿左 »

我們日常吃的食物很多都屬酸性,如白米、白麵、奶等等,飲用鹼性水可起平衡體液的作用。

wonglau

文章 wonglau »

幾好吖,試過飲嗰啲水,我覺得清甜啲。
而家將啲礦泉水煲左用嚟沖下茶,沖咖啡都有用佢沖。
個感覺幾好吖,唔錯,多謝你介紹我用呀。

peps

文章 peps »

我果個Waterman因一時唔記得放喺火爈邊,個膠樽身變左形,唔敢用。
果日攞左個新嘅樽身就再用返,但見到你有關Waterman的文章才知道濾芯要長期浸水。
我只係將濾芯用水喉水洗一洗,濾一次,這次的水唔要,之後就照濾照飲。

其實我個濾芯係咪正常?
peps,除非您拆爛左個濾芯,若不,濾芯浸番水就可以如常用。 :wink:
我可以怎樣檢查?
若然您仍擔心,可買一盒$20的水質試劑,測試過濾了的水是否沒有氯氣和偏鹼性。
怎樣確保濾左的水是安全及有Waterman的功效?
可用試劑測試過濾了的水是否安全,即知。Waterman的功效嘛,優質鹼性礦泉水有助中和體液幫忙把穢物推出來,這個您已親身體驗過。
說到底,我覺得出外旅行時飲用Waterman過濾水那份安全安心的感覺就是Waterman的最大功效,多多錢都買唔到。 8)

我6月29號飲了約一樽,30號好多便便,跟據你的文章及其他人的情況,應是正常反應,但我都想對以上問題多了解。
您對事物的求知求真態度非常好,給您一個讚。

回覆文章