453 梗有一個喺左近 There's Always One Nearby

愛惜自己 - 活出彩虹
張慧儀
聯繫:

453 梗有一個喺左近 There's Always One Nearby

文章 張慧儀 »

圖檔

老公上班,隨他出門,見到鄰居鐵閘和地上有兩包東西,老公說感染了新冠,若向政府上報,政府就會派員手遞這些「祝君早安」小禮物到戶。

老公邊走邊說,就算取消口罩令,他出外時仍會戴口罩,一來保護我倆,二來電梯裡、街道上、公司內、交通工具中那麼多人,必有中招人。

有老公保護我當然心甜,其實我一直都護著他。

圖檔

我們出門之前的指定動作:首先抹一滴防流感香薰到鼻子下面(嘴唇對香薰沒有敏感反應方可抹喔),再滴一滴防流感香薰到口罩香扣去,這個隠形保護罩讓我倆安心出行。

您也可以將滴了防流感香薰的化妝棉扣在衣服上,把防流感聞香管攝入口罩內,把防流感香氣扣在枕頭上伴您進夢鄉,保護自己和家人。

若有防疫、治理或康復經驗,請在樓下貼帖分享,為我們一起安全過渡立個存照。

圖檔
活用隠形口罩

圖檔
我想訂購

wongsee9

Re: 452 梗有一個喺左近 There's Always One Nearby

文章 wongsee9 »

張小姐,政府話明天起冇小禮物派喇。 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

噉大家要更加著緊自己同家人嘅身心健康喇。
有冇防疫實戰經驗分享?
:roll:

我在今年年初熬了幾晚夜,結果出現感冒症狀,家人把清瘟膠囊裡面的藥粉開暖水給我漱口治理喉嚨痛,涼涼的很舒服,我只渴水沒有吃飯或吃藥,就這樣在床上休息了兩整天後已退燒,過多一天喉嚨痛也痊癒了,體力和精神也很快恢復,體重還輕了幾磅。

有個舒緩呼吸道不適的體驗分享:

鼻孔、咽喉或喉嚨痕癢或疼痛,可把聞香棒頂頭輕輕塞進鼻孔裡,然後緩緩吸氣,然後由口呼氣,把清涼的香薰氣味慢慢地帶過並保護著呼吸道,不適時每邊鼻孔各做幾次。[28/12 19:56]

wongsee9,謝謝您向大家分享您的體驗。

當用你的方法吸入香薰氣味時,香薰份子會混和著水份附在呼吸道的黏膜上,給您清涼的舒緩感覺。

大家記謹每邊鼻孔只可以吸一次,做一次已經湊效無須亦不可緊貼連續做幾次,因為若過多香薰份子落在呼吸道的黏膜上,就會產生一如皮外傷直接塗藥油的灼傷痛楚,若長時間使用,會麻木甚至喪失嗅覺。
[28/12 21:36]

peps

Re: 452 梗有一個喺左近 There's Always One Nearby

文章 peps »

慧儀,我有啲頭痛,記得你教過滴兩滴防流感香薰落湯碗加滾水,然後用大毛巾冚住個頭蒸薰。

剛剛薰完,開頭啲香薰好 strong,有少少「拿」眼,跟住越薰越正。薰咗十分鐘左右,感覺幾舒服。

薰完啲香薰水,我放入香薰機再 diffuse,唔好嘥。 :mrgreen:

PNJ

文章 PNJ »

Amy,7月中我奶奶中左, 跟住傳開曬, 一家三口中曬😑。我自己都有用香薰幫手㗎嘛,所以唔太差囉。

居家隔離嗰陣去睇醫生,醫生話我係5月30號打第三針所以抗體都會幾高,所以病情好輕微。個政府醫生仲話香薰好掂喎,仲問我用咩配方,我咪俾咗佢囉。

點知係搭抗疫的士回程途中收到電話,係居安抗疫打電話嚟話我超出咗我活動嘅範圍,所以打電話黎問我:「你依家喺邊度?」
我講:「我坐緊的士。」
咁佢就話:「哦你原來去咗睇醫生,咁冇嘢啦預祝你早日康復啦,就收咗線啦!」
如果我冇聽呢個電話,可能佢已經派人嚟捉我㗎啦。 :roll:

監期內我用防流感香薰,我將聞香管放口罩內全日吸,好掂。

後來我返番工就日日收9點唔夠瞓,都去到10月下旬,因為跟著搬寫字樓😐

頭痛仍久唔久嚟探我,仲伴隨着有閃光,似是喺我唔夠精神時,俾我一下電擊嚟激活我囉☹️

防流感香薰我係隨身帶住,用嘅次數最高,亦要常補貨,及推介俾朋友用架。

香薰油唔使多,識用就好掂。

就快用完防流感香薰,又要下單啦。

文章 »

圖檔

我這一層有八個單位,今年之內已經有兩戶鄰居中招,這是第三戶,今日發現。😅

回覆文章