102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

慧儀在香港經濟日報健康版的專欄文章
peps

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 peps »

我初用豆蜜時,第二日已有同事話我面色光澤左。現時每天早晚各用一次豆蜜做清潔,已成習慣,每次用完,我都覺得心情輕鬆愉快,而且皮膚越來越好,試過幾次我在大陸出差時,有些第一次見到我的同事,第一眼就忍唔住話:嘩,你的皮膚好靚喎!我都不懂比反應佢,只係笑!真係要好感激豆蜜主人用心製作豆蜜,令我可以每日皮膚靚靚,心情又靚靚

rita rita

Re: 102 多元豆蜜 Multi-purpose mung honey

文章 rita rita »

Hi, Amy!

我用咗豆蜜大約一個月,朝朝敷左豆蜜上面就去刷牙,刷完牙就好似你教咁樣磨下個唇至洗面。
我發覺用咗之後白淨咗,滑咗,乾淨咗,同埋出完瘡啲印去得快咗,皮膚光令咗。
早兩日我去旅行好曬,返去酒店敷多咗一陣豆蜜,發覺效果好好,冇平日曬完咁傷,冇咁乾同埋黑。
仲有係化妝啲粉好貼。

win

文章 win »

我用咗兩天豆蜜,用嚟洗面真係好乾淨 :) :) :) 又香又甜,令我好想食 :P
如果去trip 用樽仔裝d去ok 嗎?是否一定要玻璃樽?
win,用來裝豆蜜出trip的樽仔不一定要玻璃樽,但一定要密實。 :wink:

可否做可以吃嘅豆蜜呢?我相信一定好受歡迎❤️
豆未煮熟,吃了拉肚子怎辦? :lol:
醒目的資深豆蜜用家做法: 外用豆蜜、內服用來製作豆蜜的蜜糖。

甜橙的dreammaker

文章 甜橙的dreammaker »

我用了豆蜜2周,主要的去除左腿腘窝和大腿根的湿疹。
睡前沾湿患处-涂抹豆蜜-用医用棉布包裹-睡一夜后用湿毛巾擦干净。
用豆蜜後,不像以前那么痒,以前肥厚的湿疹处皮肤开始表平滑,整体面积略有缩小,湿疹患处改善。
我好像就是不会因为湿疹而烦扰,不会因为痒烦躁,而且觉得有望恢复正常的皮肤,可以穿裙子,心里挺开心的。
我觉得豆蜜操作方便,见效快!

psyp

文章 psyp »

我在美孚農墟認識豆蜜,用了5年,就要是用來作面膜和洗髮。
洗髮: 當洗頭水和護髮素用。
面膜: 潔面後磨砂。偶爾會加入精油使用。
用後,頭髮柔軟舒服,沒那麼硬和少了頭泥,皮膚磨砂後比較亮白和持久

試吧,一定有效果的

sik

文章 sik »

我在九龍灣第1屆手作展認識豆蜜,用了半年,主要是去額頭暗瘡。
我用豆蜜的方法是面部及手部濕水, 取少計豆蜜, 手板簡單搓3至4下, 塗上臉部, 等1分鐘, 用水沖淨。
用後很舒服及面部感清爽潔淨,發覺毛孔細了, 長暗瘡情況有改善,少了煩惱面部暗瘡而且自信了。
我覺得豆蜜真的好好用, 用了之後可以棄用市面上的潔面產品, 而且我相信可延緩皮膚老化。

yhl

文章 yhl »

我在D2行街見到豆蜜,用了1個幾月,主要用來改善皮膚質素。
每日用豆蜜洗臉,通常隔一日用來沖涼。用了豆蜜後 - 白!身體比以前輕鬆。
濕疹位置減少,亦唔痕,斑淡左,人開心左。
用左一段時間之後發覺味道由唔好聞變到充滿濃郁既蜜糖味,身體各方面既感官比以前敏銳。

ahong

文章 ahong »

用了豆蜜後感覺身體輕了,因為幾分鐘已幫我去除身上的死皮。
用豆蜜前不停抓,用了豆蜜後2日濕疹部位已淡了很多。
3月26日只想不用類固醇醫好濕疹,用了之後覺得好開心,因為唔洗再搽類固醇。

用豆蜜要飲足夠水,在12am :P ,濕疹要戒海鮮、蛋、菇、花生、生冷野,牛肉,牛奶。

文章 1124 »

朋友介紹我用豆蜜,用了大約一星期。
用豆蜜的最主要目的是變靚啲…變靚啲…
潔面後洗面用,有時用作面膜敷。
用後感覺皮膚滑了一點,整張臉都有改善。
我覺得,天然有機產品不妨親身試試…就算最終得不到你預期嘅效果都一定唔會有咩唔好嘅影響囉^^

張慧儀
聯繫:

文章 張慧儀 »

[12:11, 2016年12月18日] 澳門豆蜜用家 談小姐 Whatsapp分享: 

在此我衷心感謝
您ge 豆蜜
幾年前…因工作壓力
加上更年期卦 :)
面上烏雲密佈
滿臉黑斑…
有幸遇到您
您ge 豆蜜救了我
豆蜜使我可以重新
抬起頭面對人群
面對工作
面對生命 ge 延續信心
面上 ge 斑淡了七成
皮膚明顯好多了…
我不懂如何去多謝您
多謝您 ge 豆蜜
因為我係—個女人
哪個女人不爱美?
真係…真係…
好多謝您呵
豆蜜令我再有信心
面對日後 ge 生活呵 :D

[13:32, 2016年12月18日] 慧儀Whatsapp回應: 
我同豆蜜都好鄧您高興。
老實,
都要您肯用豆蜜至幫到您,
您最要多謝嗰個人係您自己。 :wink:
我會以不記全名方式貼出您份分享,
等您段野幫到多啲姐妹站起來,
功德無量。 :D

回覆文章